Pressmeddelande -
Solör Bioenergi kombinerar fjärrvärme och biokol
Genom att nyttja det biobränsle som används för att producera fjärrvärme, och i en syrefattig miljö bränna denna till biokol, bidrar Solör Bioenergi till minskad klimatpåverkan. Varje år säljer Solör över 2 900 kubikmeter biokol till kunder som använder denna biokol framförallt till jordförbättring. Genom att biokolen lagras i mark binds koldioxid i marken, vilket på så vis minskar växthusgaserna i atmosfären. Solör märker av en allt större efterfrågan på biokol och produktionen hos Solör förväntas öka kommande år.
Solör Bioenergi är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Företaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där fjärrvärme, ånga och el produceras och distribueras till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Integrerad process
Solörs produktion av biokol sker på fjärrvärmeanläggningar i skånska Skurup, Svedala och Munka-Ljungby. Under 2023 producerades över 2 900 kubikmeter biokol.
— Att producera biokol i anslutning till fjärrvärmeanläggningar är ett sätt att nyttja vår kapacitet effektivt. Den huvudsakliga uppgiften är att producera fjärrvärme till våra kunder, men tack vare ombyggda pannor och en anpassad drift kan vi även producera biokol, förklarar Flemming Rasmussen, regionchef Solör Bioenergi Syd.
Biokol produceras genom en process som heter pyrolys, där organiskt material bränns i en syrefattig miljö. På de tre anläggningarna i Skåne är en eller flera av biopannorna anpassade för biokolsproduktion.
— Produktionen av biokol är en process som kräver mycket kunskap och en stor kontroll. En utmaning är att släcka glöden snabbt för att få biokol som är helt förkolnad, vilket är avgörande för att biokolen ska kunna säljas. Vi genomför löpande provtagningar och analyser som säkerställer kvaliteten, säger Flemming
Råvaran som används för att producera biokol är densamma som för att producera fjärrvärme. Men kraven på biobränslet är högre för en anläggning som producerar biokol.
— Bränslet bör vara homogent i storlek och ha låg fukthalt för att säkerställa jämn kvalitet och undvika problem i processen, såsom ojämn förbränning. Vi använder skogsflis av jämn kvalité, eftersom bränslets kvalitet påverkar produktionen och biokolets kvalitet, klargör Flemming.
Många klimatnyttor
Användningsområdena för biokol är många och ett område som växt under senare år är som jordförbättrare. Att blanda ner biokol i jorden gör den porös och syrerik, vilket ökar dess förmåga att ta upp och hålla kvar vatten och näring under lång tid. Detta innebär att växternas rotsystem blir djupare, vilket i sin tur gör växterna mer robusta. Dessutom bibehålls näringsämnena under långt tid och mikroorganismer trivs.
Biokol kan även användas i cementindustrin, till metallindustri och till djurfoder. Om biokolen lagras i exempelvis mark vid jordförbättring kan så kallade kolsänkor också säljas som produkt, där företag köper kolsänkor för att minska sina klimatavtryck.
Försäljning av biokol sker i stora volymer, upp till 120 kubik biokol. Bland Solörs kunder finns företag som utvecklar produkter för jordförbättring.
— Vi hade gärna producerat mer men under kalla perioder prioriteras produktionen av värme då biokolproduktionen pausas för att säkerställa en stabil fjärrvärmedrift. Vi har system som gör det relativt enkelt att slå av och på produktionen av biokol vid snabba väderomslag, förklarar Flemming.
Certifierad biokol
Solör märker av en allt större efterfrågan på biokol och produktionen hos Solör förväntas öka kommande år.
— Vi ser en ljus framtid för biokol, både som produkt och som affärsmöjlighet. Vår målsättning är att öka produktionen men utmaningar med certifiering och utmaningar med att produktionsprocessen fördyras har påverkat vår utveckling. Vi arbetar målinriktat med dessa frågor, säger Erica Edfeldt Wehtje, teknisk chef Solör Bioenergi.
Solörs biokol är certifierade hos European Biochar (EBC), det främsta certifieringsorganet för biokol i Europa.
— Certifieringarna för biokol kräver omfattande administrativt arbete, inklusive revisioner, livscykelanalyser och dagliga kontroller. Regelverket är under utveckling, och även om det för närvarande är frivilligt förväntar vi oss att det blir tydligare och mer strukturerat framöver, tillägger Erica.
För mer information kontakta:
Flemming Rasmussen, regionchef Solör Bioenergi Syd, 070-313 62 34
Erica Edfeldt Wehtje, teknisk chef Solör Bioenergi, 070-605 40 95
Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme, 070-491 55 95
Pär Westborg, marknadschef Solör Bioenergi, 076-777 76 72
Ämnen
Kategorier
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Bolaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä, produktion av biobränsle samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.