Pressmeddelande -
Snickis i Strängnäs vill inspirera till hållbara val
När den kreativa mötesplatsen Snickis slog upp dörrarna i maj var det med endast återbrukad inredning, till viss del köpt med medel från Klimatfond Strängnäs. De fyra kreatörerna bakom Snickis vill inspirera till klimatsmarta val och få fler att påbörja sin omställning mot en mer hållbar vardag.
Solör Bioenergi och Strängnäs kommunföretag har tecknat ett samverkansavtal för att tillsammans bidra till en snabbare energi- och klimatomställning i hela Strängnäs kommun. Totalt satsas 60 miljoner kronor för det gemensamma arbetet och genom Klimatfond Strängnäs kan andra lokala företag, föreningar och kommunen ta del av satsningen. Läs mer på Klimatfondens webbplats.
Platsen för Snickis är det gamla sjukhusområdet Tosterö i Strängnäs och huset som Snickis har flyttat in i är det gamla snickeriet som producerade dörrar och fönster till byggnaderna i området. Snickis hyr en del av huset som nu är en kreativ samlingsplats för co-working, event och olika former av möten.
– Vi finns till för företagare i Strängnäs som vill komma till en kreativ mötesplats, jobba närmare hemma och på så vis minska sina transporter i vardagen. Vi vill också visa vad som är möjligt att skapa utifrån hållbar konsumtion. Därför består inredningen helt av återbruk, säger Lina Östling, en av kreatörerna som startat Snickis.
Vill få fler att ställa om
I konceptet Snickis finns en stark ambition att verka för en ökad medvetenhet kring hållbara val. Att kunna gå eller cykla till en kontorsplats som delas med andra är en viktig del i verksamheten. Men planerna går längre än så.
– Snickis vill inspirera fler att ta medvetna val och påbörja omställningen till ett hållbart samhälle. Vi uppmuntrar andra företagare att hålla workshops och event hos oss, som inspirerar till medveten konsumtion och andra aspekter av hållbarhet. Dessutom har vi börjat bjuda in både företag och avdelningar på kommunen till studiebesök hos oss säger Lina.
Bakom Snickis står fyra personer som alla brinner för hållbarhet och kreativitet. Idén till Snickis dök upp i en kreatörsgrupp på Facebook för flera år sedan och i vintras bestämde sig fyra av dem att starta igång verksamheten.
Återbrukad inredning
– Bidraget från Klimatfonden är ett väldigt fint tillskott och vi är så glada att få ta del av detta. Med vår verksamhet och i all kommunikation vill vi skapa aha-upplevelser kring vad som faktiskt är möjligt att åstadkomma med klimatsmarta val och inspirera fler att börja sin resa om en mer hållbar vardag tillsammans med oss, säger Lina.
Tidigt bestämdes att all inredning på Snickis skulle vara second-hand.
– Vi vill visa vad som är möjligt att göra med begagnade möbler och ting. Vi är trötta på slit-och släng-kulturen och med Snickis har vi en chans att lyfta hållbarhet både miljömässigt och ekonomiskt, säger Lina.
Intresset ökar
Nu pågår arbetet med att paketera konferensupplägg där det kommer finnas möjlighet att lägga till olika hållbara aktiviteter så som återbrukskonst och föreläsningar om lokal matproduktion. Trots att verksamheten nyss har startat verkar många ha fått upp ögonen för Snickis.
– Flera har köpt klipp-kort för co-working och vi har bland annat haft ett företag här som haft en tema-dag hos oss med fokus på hållbarhet i hälsans tecken. Vi har också många förfrågningar på gång, vilket känns väldigt roligt, säger Lina.
Om projektet
Nyöppnade Snickis i Strängnäs vill inspirera fler att göra hållbara val och har inrett sina lokaler med återbrukad inredning.
Projekttid
Pågående
Ekonomi
Satsningen genomförs i egen regi med stöd från Klimatfond Strängnäs
Uppfyller följande kriterier
Fokusområdet hållbar konsumtion samt bidrar till lärande, ökade samarbeten och cirkulära lösningar.
För mer information kontakta:
Erica Edfeldt Wehtje, teknisk chef Solör Bioenergi, 070-605 40 95
Charlotte H. Kindmark, styrelseledamot i Strängnäs kommunföretag, 070-796 98 98
Pär Westborg, marknadschef Solör Bioenergi, 076-777 76 72
Ämnen
Kategorier
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Bolaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä, produktion av biobränsle samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.