Gå direkt till innehåll
Från och med den 1 januari 2025 skärps kraven ytterligare på rening av utsläpp från värmeanläggningar. Foto: MLI foto
Från och med den 1 januari 2025 skärps kraven ytterligare på rening av utsläpp från värmeanläggningar. Foto: MLI foto

Pressmeddelande -

Miljoninvesteringar i stoftfilter när Solör Bioenergi rustar för framtiden

Från och med den 1 januari 2025 skärps kraven ytterligare på rening av utsläpp från värmeanläggningar. Solör Bioenergi ligger steget före och har under de senaste åren satsat stort på att rena utsläppen av partiklar, som redan är på låga nivåer. Fram till 2030 satsar Solör närmare 200 miljoner kronor för att anpassa sina värmeanläggningar inför de striktare lagkrav som då börjar att gälla.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Företaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där fjärrvärme, ånga och el produceras och distribueras till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Solör driver nära 300 biobaserade värmeanläggningar i Sverige och Norge, från mindre pannor för enskilda industrier till stora fjärrvärmeverk som förser städer med värme. Vid förbränning av trädbränslen, så som flis och pellets, bildas rökgaser och beroende på bränslets sammansättning innehåller rökgaserna olika föroreningar.

MCP-direktivet (Medium Combustion Plant Directive) kom 2018 och reglerar vilka utsläppsnivåer som är tillåtna. Från 1 januari 2025 träder de nya skärpta nivåerna i kraft för pannor installerade före 2018 med en effekt på 5 megawatt och uppåt. För pannor som installerats efter 2018 har de nya nivåerna uppfyllts redan vid drifttagandet, så tekniken med mer effektiv rening finns redan på flera av Solörs anläggningar.

Under hösten installeras så kallade stoftfilter på fyra anläggningar i Edsbyn, Kalix, Herrljunga och Vännäs, som ökar reningen än mer.

– De anläggningar som vi under hösten installerar stoftfilter i är pannor som har en effekt på 5 megawatt eller över det. Stoftfilter innebär en mångmiljoninvestering per anläggning och något som vi planerat för under en lång tid för att uppfylla lagkraven, säger Johan Nåbo, projektchef på Solör Bioenergi.

De största pannorna har prioriterats och arbetet har fortsatt löpande med fler installationer. Lagkraven skärps ytterligare från 1 januari 2030 då striktare nivåer även gäller för mindre pannor, med en effekt över 1 megawatt.

– Vi planerar för fortsatt omfattande installationer under de kommande fem åren. Fram till 2030 handlar det för vår del om ungefär 60 anläggningar i Sverige. Det är ett arbete som behöver planeras långt i förväg med god framförhållning eftersom det handlar om stora investeringar, säger Johan Nåbo, projektchef på Solör Bioenergi.

För mer information kontakta:
Johan Nåbo, projektchef på Solör Bioenergi, 072-241 88 56
Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme, 070-491 55 95
Pär Westborg, marknadschef Solör Bioenergi, 076-777 76 72

Ämnen

Kategorier


Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Bolaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä, produktion av biobränsle samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Kontakter

Pär Westborg

Pär Westborg

Presskontakt Marknadschef +46 767 77 76 72