Pressmeddelande -
Mer fjärrvärme i Kalix med ny värmepanna
Sedan början av december är en ny biopanna i drift på Solörs fjärrvärmeanläggning i Kalix, vilket är ett stort steg mot en mer effektiv och hållbar värmeproduktion. Den moderna pannan ger inte bara lägre utsläppsnivåer utan innebär också att det nu går att få ut mer värme på samma bränsletillförsel som tidigare.
Solör Bioenergi är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Företaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där fjärrvärme, ånga och el produceras och distribueras till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Mer effektiv produktion
Fjärrvärmeanläggningen i Kalix ligger i utkanten av tätorten och täcker 80 procent av värmebehovet i Kalix. Den nya biopannan på 7,5 megawatt ersätter en äldre panna och kompletterar de två befintliga pannorna på 10 respektive 4 megawatt. Detta säkerställer en stabil drift även n behovet av värmeproduktionen är extra stort.
Utöver dessa två finns ytterligare en panna på 4 megawatt. När det är kallare än minus 20 grader går alla tre biopannorna för fullt för att förse flerbostadshus, villor och industrier med värme.
Den moderna pannan innebär att det går att producera mer värme på samma mängd biobränsle som innan. Detta gör att energianvändningen blir mer effektiv, samtidigt som det bidrar till lägre driftskostnader över tid.
Ytterligare rening av partiklar
Med den nya pannan har även ett nytt stoftfilter anslutits, som renar de rökgaser som bildas då bränslet förbränns. Det nya filtret minskar mängden partiklar i rökgaserna ytterligare, vilket förbättrar luftkvaliteten och minskar anläggningens miljöpåverkan.
— Vi har gjort en stor investering med en ny panna för att modernisera anläggningen och möta framtidens krav på rening av utsläpp. Vi har idag redan låga nivåer men med den nya pannan höjer vi reningen ytterligare, berättar Henrik Frohm, regionchef på Fjärrvärme Nordost
Bränslet som eldas är biobaserat i form av material som blir överskott inom skogsindustrin i närområdet, såsom sågspån, flis och bark.
Lagrad värme
Fjärrvärmeanläggningen har även en ackumulatortank som används för att lagra producerad värme. Tanken förvarar redan uppvärmt vatten, som fördelas ut då efterfrågan på värme är stor.
– Ackumulatortanken är viktig del av fjärrvärmeanläggningen, då den möjliggör korttidslagring av värme för att optimera och effektivisera vår produktion, förklarar Henrik.
För mer information kontakta:
Henrik Frohm, regionchef Fjärrvärme Nordost, 070-306 27 69
Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme, 070-491 55 95
Pär Westborg, marknadschef Solör Bioenergi, 076-777 76 72
Ämnen
Kategorier
Regioner
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Bolaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä, produktion av biobränsle samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.