Pressmeddelande -
Aspö bygdegård får stöd till takisolering
Bygdegårdsföreningen på Aspö norr om Strängnäs har med stöd från Klimatfond Strängnäs tilläggsisolerat taket på den 120 år gamla bygdegården. Framöver planerar de att även sätta upp solceller.
Solör Bioenergi och Strängnäs kommunföretag har tecknat ett samverkansavtal för att tillsammans bidra till en snabbare energi- och klimatomställning i hela Strängnäs kommun. Totalt satsas 60 miljoner kronor för det gemensamma arbetet och genom Klimatfond Strängnäs kan andra lokala företag, föreningar och kommunen ta del av satsningen. Läs mer på Klimatfondens webbplats.
Aspö bygdegård ligger på en höjd med vacker utsikt över åkrarna vid Aspö kyrka, en dryg mil utanför Strängnäs. De är en aktiv bygdegårdsförening som under lång tid varsamt renoverat och underhållit fastigheten, ursprungligen byggd som skola år 1897. Bygdegården är en viktig mötesplats för dem som bor i närheten och där ordnas allt från föreningsmöten, privata fester och gemensamma pubkvällar till teaterföreställningar och firanden vid olika högtider.
Återvunnet tidningspapper isolerar taket
Med ekonomiskt stöd från Klimatfond Strängnäs har bygdegårdsföreningen kunnat genomföra sin klimatsatsning att lägga om taket och tilläggsisolera det med cellulosaisolering. På sikt planerar de att även sätta upp solpaneler.
— Taket var dåligt isolerat och dessutom måste det vara bra underlag för att kunna sätta upp solpaneler framöver, förklarar Göran Hennerstedt som är ordförande i den ideella föreningen sedan 15 år och uppvuxen på prästgården strax intill.
Nu har det gamla taket fått ny läkt och underlagsduk. De gamla takpannorna av enkupigt taktegel från 1950-talet kunde återbrukas – de flesta var i jättefint skick och kunde läggas tillbaka på taket. Uppe på vinden har man tilläggsisolerat med cellulosaisolering tillverkad av återvunnet tidningspapper som sprutats in via vindsfönstren.
— Det är ett material som är säkert både för brand, skadedjur och fukt och dessutom väldigt trevligt att hantera, säger Göran och visar träramperna han själv byggt för att kunna ta sig fram över vindsgolvet.
Klimatsatsningar har gått hand i hand med renovering
Sedan tidigare har föreningen bland annat installerat vattenburen värme, luftvärmepumpar och akustikplattor i taken.
— Vi har renoverat otroligt mycket och samtidigt försökt behålla skolkänslan, berättar Göran och visar gamla skolaffischer med kartor, växter och djur som sitter på väggarna i de stora gamla skolsalarna med högt i tak och djupa fönsternischer.
Han tyckte att det var relativt enkelt att ansöka om pengar från Klimatfonden.
— Den här typen av stöd är jätteviktigt för oss som ideell förening. Vi får kulturstöd för bygdegårdar varje år av kommunen, men annars är det svårt att få det att gå runt även om vi har en god ekonomi tack vare uthyrning av lokalerna som är väldigt uppskattade, avslutar Göran.
Om projektet
Aspö bygdegårdsförening tilläggsisolerar taket.
Projekttid
Pågående
Ekonomi
Satsningen genomförs i egen regi med visst stöd från Klimatfond Strängnäs.
Uppfyller följande kriterier
Fokusområdet energi- och resurseffektiv bebyggelse och markanvändning.
För mer information kontakta:
Erica Edfeldt Wehtje, teknisk chef Solör Bioenergi, 070-605 40 95
Charlotte H. Kindmark, styrelseledamot i Strängnäs kommunföretag, 070-796 98 98
Pär Westborg, marknadschef Solör Bioenergi, 076-777 76 72
Ämnen
Kategorier
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Bolaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä, produktion av biobränsle samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.